盤點12位高齡靚媽女藝人

1. 梁詠琪

Gigi與西班牙籍老公Sergio結婚3年後,Gigi終於在2014年8月宣佈懷孕,翌年2月誕下囡囡並改名為Sofia,囡囡岀世後,Gigi經常喺IG post 佢地一家嘅幸福照。一家三口十分幸福!最近有報導指,42歲嘅Gigi早已決定要追第二胎,並在積極努力中!

2. 李心潔

2013年老公彭順被爆出軌,李心潔最終選擇原諒老公,兩人和好如初。之後李心潔40歲時,就為老公誕下一對可愛孖仔。

哥哥叫彭濟雲,弟弟則叫彭子然,李心潔喺孖仔滿月嗰陣,PO出一張BB正面相,一對孖仔連瞓覺都識笑,超可愛!

3. 楊采妮

楊采妮2013年同做律師嘅邱韶智拉埋天窗,努力咗3年,終於喺2017年宣布懷孕,同年以42歲之齡生咗對孖仔。

一對孖仔出世後 ,楊采妮喺社交平台留言:「親愛的小寶貝們,謝謝你們,到我們的生命裏來,讓我們對愛多了另一種新體悟。爸爸媽媽一直是懷著感恩的心來迎接你們,我們承諾會用心愛著你們,亦希望你們能在充滿愛和感恩之下,健康平安地成長,擁有自己幸福的人生。」

4. 周汶錡

Kathy今年43歲,2015年7月生咗大仔Jacques ,細仔Avner就喺舊年3月20日出世。
Kathy話第二次懷孕,身體有冇比之前辛苦,佢就話基本上同上一胎一樣,完全唔辛苦,冇嘔又冇好容易就攰,胃口亦都冇變,Kathy解釋指可能因為自己的體質問題,所以身邊的朋友都話佢唔似大肚,整個過程就好似正常生活但個肚大咗。

5. 謝安琪

阿Kay 當年未婚懷孕,07年大仔張瞻出世,相隔10年,40歲嘅阿Kay就再生咗囡囡張靖。

Kay揚言要做全職奶媽,實行無了期停工湊女:「希望可以餵足一年母乳!真係擺低工作,以家庭為先,囡囡都係得幾個月,雖然囝囝10歲,但都係要傾偈嘅階段,只要睇住小朋友開心就乜都值得!」

6. 徐若瑄

徐若瑄以42歲之齡,於2015年誕下囝囝小V寶,不過Vivian陀B嗰陣,由於胎位太低,需要一直卧床直至分娩當日!懷孕期間,總共打咗300支安胎針!呢個B真係得來不易呀!

7. 李嘉欣

李嘉欣於2011年為富二代許晉亨生咗囝囝Jayden,懷孕時風采依舊,絲毫不見浮腫。大美人當時都係41歲。

8. 楊張新悅

42歲嘅楊張新悅(Nicola)與區議員老公楊哲安婚後,先後誕下三個囡囡Lucy、Lily和Leah。Nicola早前宣佈意外懷上第四胎,而且今胎都係B女。

9. 朱茵

2012年4月,41歲嘅朱茵突然上載一張與阿Paul的赤裸相擁黑白合照,公佈懷孕的消息。

囡囡叉燒包於12年10月出世,為作紀念,朱茵執筆推出新著作《6磅10安士》,寫下整個懷孕歷程。她於書中寫到自己很喜歡小朋友,小時候已很想當母親,可惜因身體狀況不好,更自爆婦科醫生曾告知只有一成機會懷孕,要有小朋友是一件很難的事。奇蹟懷孕誕下女兒,對朱茵及黃貫中來說,都不是一件容易的事。

10. 吳君如

41 歲
2006年,41歲嘅吳君如生咗囡囡陳是知,據講當時君如大住個肚,依然晚晚返電台開咪做節目。

吳君如在圈內出晒名的愛女,同時亦管教得好嚴!有報導指囡囡陳是知每年花過百萬學費栽培囡囡,單係playgroup已經年年十萬,仲有報大量琴棋書畫的興趣班,囡囡考入南區私立貴族學校的弘立書院。而在家也營造出一個獨特語境,平時用英文及泰文同囡囡溝通,所以年紀小小已一口流利英文。

11. 劉若英

由結婚到生仔都超低調,45歲就生咗第一胎,當時劉若英仲話想生多個,因為怕囝囝一個人會覺得孤單,所以想多個等佢有個伴。

12. 林青霞

林青霞於1994年與邢李㷧結婚,正式嫁入豪門。42歲生咗大女邢愛林,47歲再生細女邢言愛。

而家兩個女分別係22歲同17歲,都已經婷婷玉立喇!

(資料來源:網上截圖/連結)