絲打爆:我係陳彥霖由細玩到大既朋友 你地愈吹愈大 我好撚嬲

今日有網民於LIHKG討論區開po,指她是近日離奇死亡15歲少女陳彥霖的朋友,斥網民「越吹越大」令她憤怒。她指出彥霖不是勇武派,並沒企過前線,甚至唔太積極參與遊行。

但網民瞬即表示可疑,一方面質疑她是否真的死者朋友,一方面不知開po的企圖是什麼。至於樓主則上載了跟死者合照作回應,但網民普遍不相信,更指出死者曾於FB作文宣,思疑有可能是警方或第三方借用ac用作「洗白」叫大家不用懷疑,更將疑點推給死者母親的男朋友。

另有網民指行文像初中學生,相信的確是死者朋友。

 

以下為原文:

我真係唔撚知你班連登仔乜撚野企圖

首先,Christy唔係義士 冇企過前線 遊行都唔係好積極參與 乜撚野為公義而企出黎被殺?亂咁屈鳩Christy?佢死因絕對有可疑 我都唔信係自殺 但佢冇因示威被捕過 冇比人扣留過 乜撚野比人狗之後冇出過黎就死左呀?你講乜撚野呀 係到吹水 之後成班人又信晒 含撚啦香港人 少少獨立思考都冇比人Fake晒

 

 

Source: https://lihkg.com/thread/1648090/page/1